Ποιες είναι οι πιο πλούσιες σε βιταμίνη C τροφές; Μπορεί τα πορτοκάλια να «κλέβουν» όλη τη δόξα για την υψηλή περιεκτικότητά τους στη βιταμίνη, όμως υπάρχει ακόμη μια σειρά τροφών που τα ανταγωνίζεται, κερδίζοντας μάλιστα πολλές φορές στα σημεία.


Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, που βρίσκεται σε πολλές τροφές, ιδιαίτερα  στα φρούτα και τα λαχανικά. Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενώ η έλλειψή της συνδέεται με την εκδήλωση διαφόρων προβλημάτων υγείας σε βάθος χρόνου, όπως λοιμώξεις, συχνοί μώλωπες, κακή επούλωση πληγών, αναιμία και σκορβούτο.


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει ή να αποθηκεύει βιταμίνη C. Επομένως, κρίνεται σημαντικό να καταναλώνεται τακτικά σε επαρκείς ποσότητες.


Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί της Mayo Clinic συνιστούν η ημερήσια δόση βιταμίνης C για τους άνδρες να φτάνει τα 90 mg και για τις γυναίκες τα 75 mg.


Γνωστές και… λιγότερο γνωστές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C


1. Κόκκινες πιπεριές

Δεν προσθέτουν μόνο χρώμα στο φαγητό, στη σαλάτα, ή στην πίτσα, αλλά και υγιεινή πινελιά στη διατροφή. Υπολογίζεται ότι ένα φλιτζάνι ωμής και ψιλοκομμένης κόκκινης πιπεριάς περιέχει την εντυπωσιακή ποσότητα των 190mg βιταμίνης C, την ίδια στιγμή που η πράσινη πιπεριά περιέχει σχεδόν 120mg.


2. Κίτρινες πιπεριές

Δεν έχουν μόνο λίγες θερμίδες αλλά οι κίτρινες πιπεριές περιέχουν 155mg βιταμίνης C η καθεμία! Ενδεικτικό είναι ότι μόλις μισό φλιτζάνι (75 γραμμάρια) κίτρινων πιπεριών χαρίζει στον οργανισμό 137mg βιταμίνης C.


3. Γκουάβα το εξωτικό

Αν και δεν είναι διαδεδομένο, το τροπικό φρούτο της γκουάβα αποτελεί μία από τις πιο ωφέλιμες τροφές λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε βιταμίνη C.


Μισό φλιτζάνι φρούτου αποδίδει 125mg, ενώ οι θερμίδες του είναι χαμηλές και φτάνουν μόλις στις 56.


4. Θυμάρι

Από όλα τα βότανα που χρησιμοποιούνται στη γαστρονομία, το φρέσκο θυμάρι έχει από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης C. Ένα κουταλάκι του γλυκού παρέχει 1,6mg βιταμίνης C.


5. Μαϊντανός

Ο μαϊντανός δεν είναι μόνο για γαρνιτούρα στα φαγητά αλλά είναι πλούσιος και σε βιταμίνη C. Μόνο δύο κουταλιές της σούπας (περίπου 8 γραμμάρια) φρέσκου μαϊντανού περιέχουν 10mg της πολύτιμης αυτής βιταμίνης.


6. Κατσαρό λάχανο, τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C

Το κατσαρό λάχανο αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες σε βιταμίνη c τροφές. Δύο φλιτζάνια αυτού του λαχανικού αποδίδουν περίπου 160mg βιταμίνης C. Ταυτόχρονα, είναι πλούσιο σε βιταμίνη A, C και Κ και φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι εντείνει το αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας κατ’ επέκταση και στη διατήρηση της σιλουέτας. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο ακατέργαστο λάχανο παρέχει 80mg βιταμίνης C.


7. Ακτινίδια

Ένα μεσαίο ακτινίδιο παρέχει στον οργανισμό 137mg βιταμίνης C, υπερκαλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες μας σε αυτή, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.


8. Μπρόκολο

Το μπρόκολο, αν και δεν ανήκει στις αγαπημένες τροφές των περισσότερων λόγω και της μυρωδιάς του, αποτελεί μια σημαντική πηγή της βιταμίνης C. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.


Μια μερίδα μπρόκολο (148 γραμμάρια) μπορεί να προσθέσει 132mg βιταμίνης C στη διατροφή.


9. Kουνουπίδι

Το κουνουπίδι δεν προσφέρει στον οργανισμό μόνο πολλές θρεπτικές ουσίες, όπως φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ αλλά και βιταμίνη C. Μόνο ένα φλιτζάνι κουνουπίδι χαρίζει απλόχερα περίπου 46mg από την πολύτιμη αυτή βιταμίνη.


+1.  Κεράσια Acerola, από τις πιο πλούσιες σε βιταμίνη C τροφές

Τα κεράσια Acerola έχουν δέκα φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από τα πορτοκάλια. Μόλις μισό φλιτζάνι (49 γραμμάρια) κόκκινων κερασιών acerola (Malpighia emarginata) αποδίδει 822mg βιταμίνης C.Πηγή: https://lamberts.gr/Οι 8 βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ποιες τροφές τις περιέχουν
Οι οκτώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι θρεπτικά συστατικά, που χαρίζουν ενέργεια και ευεξία. Συμβάλλουν και στη συνολική υγεία των κυττάρων, των ο...