ΥΓΕΙΑ

Κάτι τρέχει με τους υδατάνθρακες!

Posted On Απρίλιος 18, 2016 at 12:21 μμ by / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κάτι τρέχει με τους υδατάνθρακες!

Μπορεί οι λαχταριστές μακαρονάδες να είναι πεντανόστιμες και οι φίλοι Ιταλοί να δείχνουν εύθυμοι και γελαστοί, όμως μία έρευνα από το πανεπιστήμιο του Harvard δείχνει πως όσοι προσλαμβάνουν αυξημένους υδατάνθρακες κινδυνεύουν να πάθουν κατάθλιψη.

Η έρευνα είχε ως αντικείμενο τις διατροφικές συνήθειες 43.000 γυναικών χωρίς ιστορικό κατάθλιψης και έδειξε πως όσες κατανάλωναν υπερβολικούς υδατάνθρακες είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη μέσα στα επόμενα δώδεκα χρόνια.

Φυσικά, υπάρχει και η αντίπερα όχθη της ίδιας έρευνας, αυτή που κατέδειξε πως τις ίδιες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη (29%-41%) έχουν και οι γυναίκες που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες κρέατος. Οι μόνες που δείχνουν να την γλιτώνουν είναι αυτές που ακολουθούν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής και πίνουν καφέ. Αναφορικά με τη μεσογειακή διατροφή, ό,τι σημαντικότερο αποτελούν το ελαιόλαδο, τα ψάρια και το κρασί.

Μη βιαστείτε, πάντως,  να σκεφτείτε πως τα συμπεράσματα της έρευνας αφορούν μόνο τις γυναίκες, γιατί η συσχέτιση με τους άντρες είναι κάτι παραπάνω από προφανής και μάλιστα, έχει γίνει αντίστοιχη έρευνα με αντικείμενο το ισχυρό φύλο.

Τα ευρήματά της ήταν πως όσοι τρέφονταν ανθυγιεινά και κατανάλωναν λιγότερα θρεπτικά συστατικά κινδύνευαν περισσότερο από την εμφάνιση κατάθλιψης. Αντιθέτως, πολύ μικρότερο κίνδυνο παρουσίαζαν όσοι κατανάλωναν περισσότερα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, πουλερικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

Μιας και το φαγητό της παρηγοριάς, τα ζυμαρικά, αλλά και το ψωμί, οι τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια αποδεικνύονται όχι μόνο θερμιδικά παραφορτωμένα αλλά και υπεύθυνα για μία πιθανή κατάθλιψη, μάλλον είναι καιρός να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες.

Όταν είναι τόσο προφανές ότι η διατροφή έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, μία καλή αρχή είναι σίγουρα η καθημερινή πρόσληψη Pure Fish Oil με συμπυκνωμένο ευεργετικό ιχθυέλαιο και ποσότητα 700mg Ωμέγα 3 ανά κάψουλα!