ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη D: η βιταμίνη του ήλιου

Posted On Απρίλιος 18, 2016 at 12:13 μμ by / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βιταμίνη D: η βιταμίνη του ήλιου

Ο ρόλος του ήλιου στη σύνθεση της βιταμίνης και του αντηλιακού που επιλέγουμε.

Το ανθρώπινο δέρμα παίζει καθοριστικό ρόλο στην σύνθεση της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D3 συντίθεται στην επιδερμίδα, όταν η 7-διυδροχοληστερόλη (προβιταμίνη D3) μετατρέπεται σε βιταμίνη D3 υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας Β του ηλιακού φωτός (UVB). Η ικανότητα σύνθεσης της D3 εξαρτάται από τον φωτότυπο του δέρματος. Άτομα με ανοιχτό φωτότυπο δέρματος (Fitzpatrick I-III) συνθέτουν επαρκείς ποσότητες κατόπιν έκθεσης στην UVB που δεν υπερβαίνει τα 45 λεπτά εβδομαδιαίως. Αντιθέτως άτομα με σκούρο φωτότυπο (Fitzpatrick IV-VI) απαιτείται να εκτεθούν στην UVB τουλάχιστον 3 ώρες εβδομαδιαίως. Εκτός του φωτότυπου του ανθρώπινου δέρματος, άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την σύνθεση της βιταμίνης D είναι οι παράγοντες που αφορούν στον ποσότητα της UVB της ατμόσφαιρας που φθάνει στο δέρμα (γεωγραφικό πλάτος της διαμονής, καιρικές συνθήκες κ.τ.λ.)

Η αυξημένη επίπτωση του μελανινοκυτταρικού (κακόηθες μελάνωμα) και του μη μελανινοκυτταρικού (ακανθοκυτταρικό /βασικοκυτταρικό) καρκίνου του δέρματος στις αναπτυσσόμενες χώρες και η συσχέτιση της εμφάνισης τους με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, οδήγησε στα πλαίσια της πρόληψης, στην ευρεία χρήση αντηλιακών από τον γενικό πληθυσμό. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια ευρεία συζήτηση μεταξύ των δερματολόγων κατά πόσο η χρήση αντηλιακών επηρεάζει την σύνθεση της βιταμίνης D από το ανθρώπινο δέρμα. Η πλειονότητα των κλινικών μελετών που αφορούν την μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D σε άτομα που κάνουν ευρεία χρήση αντηλιακών, ανέδειξε πτώση των επιπέδων της 25(ΟΗ)D3 του πλάσματος, με παραμονή όμως εντός των φυσιολογικών ορίων (εγγύς των κατώτερων φυσιολογικών ορίων). Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι:
– Τα χαμηλά ,αλλά εντός των φυσιολογικών ορίων επίπεδα της 25(ΟΗ)D3 του πλάσματος σχετίζονται με πληθώρα νοσημάτων.
– Το ότι υπάρχει διχογνωμία κατά πόσον οι φυσιολογικές τιμές της 25(ΟΗ)D3 χρήζουν επανεξέτασης, όσον αφορά στο εύρος τους.

, οδήγησε αρκετούς Δερματολόγους να συνιστούν συμπληρωματική χορήγηση 400iu βιταμίνης D σε άτομα που χρησιμοποιούν αντηλιακά με δείκτη προστασίας SPF (Sunburn Protecting Factor) άνω του 30.